ACTIVA
Een activeringsinstrument
De ervaring binnen de zorg voor mensen met een dubbele diagnose leert dat het terugwinnen van een bestemming in het leven een voorwaarde vormt voor duurzaam herstel. De verwoestende kracht van verslaving gecombineerd met een ontwrichtende psychopathologie levert in veel gevallen een leven op met veel lichamelijk ongemak, psychisch lijden en eenzaamheid. De zelfstigmatisering en het gebrek aan zelfvertrouwen werkt remmend op de weg naar herstel. Activa is een instrument dat ingezet kan worden bij mensen bij wie de motivatie ontbreekt om weer in beweging te komen. De Baars, een beschermde woonvorm van Stichting Anton Constandse in Den Haag, heeft de pilot voor dit project mogelijk gemaakt en het instrument daadwerkelijk in gebruik genomen.


Activa heeft als doel cliënten vanuit ervaring van hoop, zin en betekenis en perspectief in beweging te brengen. Het programma is geïnspireerd op
Contingency Management, een gedragstherapeutische methode die gericht is op het bekrachtigen van vooraf vastgelegd doelgedrag. Cliënten worden middels tastbare beloningen en sociale bekrachtiging aangezet tot het verrichten van zelfbedachte taken die aanvankelijk als beangstigend of remmend werden ervaren. Activa sluit naadloos aan op de verschillende herstelondersteunende begeleidingsvormen zoals de Individuele Rehabilitatie Benadering en Krachtwerk.

Activa is een eenvoudig en gemakkelijk over te brengen. Het bestaat uit een contract, een knipkaart, een gebruiksaanwijzing en een stapeltje vouchers. De begeleiding wordt door de cliënt actief betrokken bij de uitvoering, maar staat feitelijk aan de zijlijn. De ervaring leert ons dat cliënten meer empowerment ervaren op hun weg naar duurzaam herstel.


Workshop Activa, op de landelijke dag 'Innovaties in de
Verslavingszorg' van Verslavingskunde Nederland,
samen met cliënte Mariiëlle
huidig model van de Activakaart (maart 2020)